top of page
Etsi
  • Writer's picturekaroliinasusa

Theseus | Ikääntyvien yksinasuvien syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen sekä hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääminen sisustusarkkitehtuurin sekä palvelumuotoilun keinoin

Päivitetty: 15. helmik.




Kommuunikoti “Kotola” ikääntyville -konsepti | Osallistavampi ja

yhteisöllisempi vuokra-asumismuoto



Tiivistelmä:

Tämä opinnäytetyö on konseptitason produktio, jossa pyritään ennaltaehkäisemään tulevien ikääntyvien ihmisten syrjäytymistä. Suunnittelun tavoitteena oli saavuttaa palvelumuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin keinoin uudenlainen vuokra-asumisympäristö yksinasuville henkilöille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä muista ihmisistä ja nykyteknologian kehityksestä. Suunnittelussa pääprioriteettina oli luoda kutsuva, harmoninen, kotoisa, toiminnallinen sekä osallistava ympäristö, jota voidaan hyödyntää ja muokata omien toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi muiden vuokralaisten kanssa.


Opinnäytetyön pohjana käytettiin Research through Design -ajattelumallia. Tämän lisäksi hyödynnettiin storyboard- sekä moodboardalustoja. 3D-mallinnuksesta tehtiin esittelyvideo, joka esiteltiin noin 20 henkilölle videoesittelytilaisuudessa. Videoesityksen jälkeen kysyttiin kirjallisella kyselylomakkeella noin 15 kysymystä liittyen konseptiin ja esitykseen. Kyselyn tuloksia käytettiin opinnäytetyön pohdintaosion tukena, mutta vastauksia ei tutkittu tieteellisin menetelmin. Kyselylomakkeella ei kerätty henkilökohtaisia tietoja.


Opinnäytetyössä otettiin huomioon osana suunnittelua asuintila-, julkitila- sekä hoitotilaympäristön suunnittelua koskevat ohjeistukset ja määräykset. Suunnittelussa huomiota on kiinnitetty erityisesti kiinteistön ergonomiaan, estetiikkaan ja toimivuuteen.


Opinnäytetyön sisältö koostuu tietoperustasta, julkaistujen media-artikkelien havainnoimisesta, 3D-mallinnuksen suunnittelusta, visualisointikuvista, esittelyvideosta, esittelyvideotilaisuuden yhteydessä järjestetyn kyselyn tuloksien kartoituksesta sekä lopullisesta omasta pohdinnasta. Konseptista toteutettiin vyöhykepohjapiirustus, joka tulee esille esittelyvideon yhteydessä. Tämän lisäksi toteutettiin tekniset pohjapiirustukset ja visualisointikuvat. 3D- mallinnus on toteutettu Rhinoceros 6 -mallinnusohjelmalla. Rendaukset, visualisointikuvat sekä video on toteutettu Twinmotion 2022, Adobe Photoshop sekä Adobe Premiere Pro -ohjelmien avulla.

Avainsanat: Kommuuniasuminen, sisustusarkkitehtuuri, palvelumuotoilu

Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304034637 Kommuunikoti "Kotola" -konsepti | Opinnäytetyön 3D-mallinnuksen videoesittely:



8 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page